Jungle dobrodružství versus coronavir aneb střípky z cest

Nedávno jsem se vrátila z džungle plna plánů, nápadů a entuziasmu. Miluji cestování a tyhle výlety za hranice všedních dní jsou pro mě obrovským přílivem energie, úžasné inspirace, pokory a vděku za každičký den. Každá cesta mi pomůže vytvořit si lepší nadhled, pozorovat veškeré dění z povzdálí a inspirují a hluboce podněcují mé uvědomění.

Občas se však dobrovolně dostanu i hluboko za hranice své komfortní zóny a není to z důvodu jakési slepé potřeby senzačních zážitků, ale spíše díky mé důvěře v místní zvyky a poměry. Nejsme jiní než lidé na druhém konci světa. Jistě, máme jiné návyky usměrněné prostředím, ve kterém žijeme, ale jsme ve své podstatě všichni „jedním“.

Jsem zkrátka pro cestování s plnohodnotným poznáním místní kultury, přírody, jídla i pití a s radostí vždy každým douškem nasávám místní atmosféru.

A tak jsem se s nadšením, bez předešlého zhodnocení mých dispozic, rozhodla pro noční výlet do džungle. Po prvních ušlých pár desítkách metrů, kdy jsme se vymanili ze sporých světel skromných domků místní eco lodge, mně začala tuhnout krev v žilách a rosit se čelo s myšlenkou, co všechno se teď právě může pohnout pod mými nohami. Takovýmto pocitům podléhám v divočině dost často, ale takto v noci to bylo nějak mocnější a hmatatelnější.

V momentě, kdy nám místní protřelý průvodce ukázal (naštěstí pouze v zavařovací lahvi) naloženého zhruba 1m dlouhého jedovatého hada, kterého před pár dny v místě ulovili, začala se mi podlamovat kolena a vnitřně jsem se roztrhala na miliony emocionálních kousíčků, které prožívali těžký boj o svůj holý život. 

POMOC 😱 … ráno jsme si „hadičku“ skočili vyfotit 🤨

Stála jsem vstříc rozhodnutí, opustit naši jungle tour složenou z 10-ti nadšenců z různých konců světa a vrátit se sama zpět anebo pokračovat se skupinou dál, pro což jsem se nakonec rozhodla.

Procházeli jsme nižším porostem travin po stezce do hlubin mlžného pralesa, který v noci nebezpečně mlčel, ticho bylo tak husté, že by se dalo krájet i přes funění všech okolo mě. Svítili jsme na cestu světýlky, protože o světelném smogu tu nikdo nikdy neslyšel stejně jako o sněhu a tma byla tak hluboká, že jsme měli pocit, že nikde nikdy nekončí. 

A v tento moment uvědomění si vlastní malosti a všech svých všudypřítomných slabostí a vnitřní rozervanosti, zda takovéto momenty ve svém životě potřebuji či ne, jsem se ve strachu, co je za mnou, rozhodla otočit …

Spatřila jsem to, co mi vzalo dech a připomnělo mi základní pravidlo všech našich cest, ať už se jedná o výzvy životní, pracovní anebo jednoduše každodenní momenty… 

Zůstala jsem stát jak opařená a vehnaly se mi slzy do očí, rozvibrovaly se mi všechny buňky v těle a cítím je při té vzpomínce ještě teď, v ten okamžik nebylo nic a vlastně ani nikdo kolem mě …

Všechna světla ostatních ze skupiny mi zůstala v tu chvíli za zády a já mohla spatřit ten zázrak přírody. S otevřenou pusou jsem doslova zírala do tmy, která byla protkána tisíci „drobných lampiček“  světélkujícího hmyzu a mohla jsem tak spatřit tu hlubokou a nekonečně čistou krásu …

Tento silný zážitek mi opět  připomněl, že je občas třeba se otočit, pořádně rozhlédnout a zvážit své kroky a někdy je zase dobré přes veškerý strach a obavy jít vstříc dobrodružství, jedině tak nám bude odhaleno nepoznané a můžeme tak objevit i třeba neznámé a zajímavé kousíčky sebe sama.

V dnešních těžkých chvílích, které bezesporu lidstvo zažívá, přeji všem radost z každičkého dne, z každého drobného okamžiku a ať se jednoho krásného snad brzkého dne z tohoto „špatného filmu“ všichni probudíme s novým nadšením a přesvědčením, že vše společně zvládneme.

Pokud byste neměli v těchto karanténních dnech co na práci, mám tu pro Vás, myslím si, rozumné „desatero“, jak tyto dny přežít. Respektive spíše takové životní minimum přežití, protože deset bodů už je trošku příliš 😀 :

  • Dovolte si nové zprávy z médií jednou denně – vím, že je třeba být v obraze a informovanost je nutná už jen proto, abyste věděli, zda můžete jít nakupovat ráno v 7 anebo až v 9 či v 11h, ale všeho moc škodí a aktuální mediální svět nikomu k dobré náladě nepřispěje.
  • Užijte si prima dny se svými dětmi – ano školu musíme nějakým způsobem suplovat a děti si musí plnit své povinnosti, ale nic se nemá přehánět. Dříve byly běžné uhelné prázdniny a nikdo to moc neřešil. A čerstvý vzduch nám zatím nikdo nezakázal (psáno 21.3. tedy první jarní den)…
  • Buďte v pohybu – využijte svůj čas jako pohybovou výzvu. Což třeba ranní joga, rozcvička anebo večerní běh nebo jakékoli posílení vaší fyzické schránky? My praktikujeme minimálně každičký den alespoň hodinu a půl večer se psem v lese (ano, máme jistou výhodu, že máme psa).
  • Vitamíny a zase vitamíny – přidejte každý den nějaký ten živý vitamín navíc. Buďte v obchodě za exoty stejně jako jsem já, můj zeleninovo-ovocný košík předčí vždy očekávání každé prodavačky.
  • Věnujte se otužování – musím se přiznat, že i toto je velké téma a výzva pro mě. Pro inspiraci sledujte třeba na instagramu či FB Terezu Kramerovu a její projekt Vědomý život, která je i instruktorkou a v ČR průkopnicí Wim Hof Method – otužovacích návyků.
  • Tvořte, tvořte a zase tvořte – at’ už sami nebo se svými blízkými. Kreativní tvoření hladí a rozradostní každičkou mysl. Mohu vřele doporučit například eshop www.nemravka.cz , kde najdete spoustu návodů a drobných věciček pro velké i menší tvořící projekty.
  • Čtěte – nedávno jsem četla citát „k životu potřebujeme pouze lásku a spoustu dobrých knih“, což může pro každého znamenat něco jiné, ale pravdou zůstává, že většina z nás máme s dobrou knihou spojené chvíle pohody a těch není nikdy dost. Pokud byste neměli se do čeho zachumlat, tady jsou ty nej pletené deky designované s láskou a radostí 👉 www.fluffyaffairs.cz .
  • Udělejte každý den něco na co normálně nemáte čas nebo nějakou drobnost jinak než v běžných pracovních dnech a 🤔hlavně něco, čím sobě nebo někomu dalšímu uděláte radost ❤️.
  • Užívejte si duševní hygieny – asi dnes více než kdy jindy je třeba duševní očisty, abychom se z nastalé situace zcela nezbláznili. Mě osobně velmi podporují a pomáhají programy již zmíněné Terezy Kramerové nebo Lucie Kolaříkové anebo věčně dobře naladěného Jaroslava Vídeňského s úžasným programem Klid v mysli a Acces Mars. (všechny ze zmíněných naleznete na FB i IG)
  • Opečujte si domov a vytvořte svůj vlastní ráj a příjemné útočiště pro celou vaši rodinu – všude dobře, doma nejlíp = staré známe přísloví, které teď můžeme pocítit silněji než kdykoli předtím. Pokud budete mít chuť tvořit textilní dekorace, pak najdete dobré rady podložené léty zkušeností a tisíci realizací v odkazech níže.

Pokud jste dočetli až sem, jsem nadšená a pravděpodobně vám nebudou patřit následující řádky, ale musím je po předešlých zkušenostech doplnit.

Nepište mi, prosím, že vše píši jen kvůli reklamě.

Stejně jako má firma se musela jako mávnutím proutku ze dne na den přeprogramovat z šití záclon a závěsů a uchýlit (doufám, že jen na čas🙏🏻) k šití roušek pro potřebné i ostatní řeší komplikované a mnohdy nelehké situace a uvedené odkazy nejsou nijak zištné. Věřím však, že jsou nápomocné pro Vás i pro jejich tvůrce.

Jedná se o plnohodnotná a hlavně osobně ověřená doporučení, která s klidným svědomím a především s radostí předávám dál. Můžete odkazy následovat, ale nemusíte, je to jen na Vás, ale každopádně všechna za to stojí 😉 …

A nakonec mám pro Vás s pozdravem a přáním krásných dní jako dárek úryvek mé jungle srdcovky 🤩❤️

A tady odkazy designérských pomocníků pro vás:

Osobní konzultace i online více info ZDE.

exkluzivní NOVINKA na přání – ebook JAK SI SPRÁVNĚ ZAMĚŘIT OKNA – KPZ nejen pro bytové designéry a pomocník výběru a realizaci textilních dekorací, nový e-book ke stažení ZDE.

Hledáte-li základní informace pro tvorbu dekorací v interiéru, stáhněte si ebook zdarma zdarma zde – 5 základních klíčů k úspěšné realizaci textilních dekorací.

V případě, že si chcete dopřát plnou nálož inspirace a hledáte tajné fígle designérů, pak neváhejte a zainvestujte do sebe právě teď – pořiďte si placený ebook zde – Co potřebujete vědět, než si obléknete okna aneb ušetřete drahocenný čas a peníze.

přeji Vám hodně štěstí 🍀 a zdraví❤️

Iva

Jsem mámou dvou úžasných dětí, manželkou báječného muže, nadšená cestovatelka, objevovatelka nových míst, chutí a vůní a expertka v textilních dekoracích – jejich výběru, zaměření a realizaci na míru všech interiérů. Mým královstvím je nejen svět látek, barev a designů, ale i harmonizace prostoru. Propojuji ověřené a osvědčené západní a východní techniky bydlení v jeden smysluplný konstruktivní balíček, který si otevřete přímo doma a objevíte kouzelnou, přirozenou a smysluplnou jiskru harmonizace pro Váš domov. Více než 20 let pomáhám klientům dát jejich oknům příjemný styl a eleganci a radost, pohodu a klid jejich domovům. Ráda pomohu i Vám. Pro více informací se přihlašte na můj IG profil @juuu.cz nebo FB profil @juuu anebo navštivte mé online kurzy či klub - Vědomé tvoření domova
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů